Logga med mås

                                                                                                    Sjömansgossen                                                                                                       Gossen
BSMWS linje

Nedräkning

som vi kommer att avnjuta hos en person, bosatt på Brännö Highlands,
Byggare Bert.
Han bjuder till en provning å
  Vassdalsvägen/Källängen/Flogenvägen,
den 17 februari, ca klockan 12:30 i nådens år 2022!

Vi beslutade dessutom att schemalägga BSMWS´s kvartalsmöten för hela 2022:

 • 19 maj hos greve Silfverblad å Kvigvallen
 • 18 augusti hos hamnkapten Nyman å Moseviken
 • 17 november hos skutskeppare Berner å SandvikHaddock - Whisky   
Kapten Haddock är en överlevare...


 Skyltmålaren
 

BSMWS står ungefär för "Brännö Whiskyakademi", en blygsam beskrivning av  en stor verksamhet. Vi samlas fyra gånger per år och njuter då av trevlig samvaro samt oftast tre olika sorters god maltwhisky. Sällan är vi eniga om vilken whisky som är godast, men vi har å andra sidan aldrig tyckt att någon har varit så dålig att den inte går att förtära. Vi ser oss idag som riktigt hyggliga konnässörer avseende maltwhisky... Bjud oss frikostigt på maltwhisky så skall du få ett professionellt uttalande om whiskyn var god - eller godare... eller möjligen godast! Och det gör vi helt gratis!

På vårt senaste kvartalsmöte den 10 november uti nådens år anno 2021 samlades alla sju maltwhiskykonnässörer hos fordonsstrategen Jan Spyker Isaksson för att ännu en gång försöka slutföra värvet att hitta den ultimata whiskyn.


Denna gång var temat Kapten Haddock, eller Loch Lomond, som är hans favoritwhisky:
 • Loch Lomond, Original
 • Loch Lomond, 12 YO
 • Loch Lomond, 15 YO
 • Loch Lomond, 18 YO
Med hissade gomsegel, spända som sköldar av fartvinden och nyansade smaklökar togo vi oss an dessa sköna pavor.
Senaste protokolletBSMWS linje  Skulle någon fått hjärnsläpp och glömt datumen för provningar kungöres de i god tid innan här!

              För maltwhiskykonsumenter i tiden


Du som villrådig står där i butiken och undrar vad man skall köpa  för gott att dricka till helgen - nu får du alldeles gratis några råd om hur du kan bygga upp ditt alldeles eget maltwhiskybatteri. Här kommer enskilda medlemmar att ge sina privata synpunkter på vad som smakar bäst i ett litet provningsglas en fredag kväll efter en hård arbetsvecka! Ja, alltså inte ni som är pensionärer då - ni kan ju ta en liten klämtare varje dag!

Se våra tips som en liten vägledning in i maltwhiskyns stora, väldoftande och spännande djungel.

Skutskeppare Berner är sällskapets nestor och väljer en outsider som han gärna ställer på prispallen:

     * Balblair Vintage 1990, 18 YO

Kapten Berner instämmer i alla lovord och hyllningar som olika avsmakare sagt och skrivit om denna härliga malt. Blommig, naturlig, citrus, vanilj, lime, choklad är några superlativ som delats ut. Har man tur kan man införskaffa den till en rimlig penning på något taxfree-ställe. Skutskepparen skänker kapten i Moseviken ett erkännande för att det var just han som rekommenderade denna - en av maltwhiskyns riktiga ädelstenar.

Senioren och Vassdalsbon Stålbäck gräver i minnet och hittar tre pärlor han gärna framhåller:

    * Macallan, Sherrylagrad, 18 YO

    * Dalwhinnie, 15 YO

    * Suntory - Hibiki 17 YO, en outsider från Japan som vunnit internationellt erkännande på senare tid. Japsarna snodde ju pannor från Skottland och kopierade framställningsrecepten och deras sorter är idag högt rankade bland konnässörer.

Ordförande och fuskbrännöbon Fridén riskerar att stämplas som om han lagt karbonpapper mellan någon av de ovan nämna kandidaterna när hans tre i topp redovisas:

    * Macallan 18 YO, sherrylagrad. "Kom inte här och spela Allan", sa man ju förr, men det är just vad man skall göra. Tycker man att den sherrylagrade varianten är för parfymerad kan man testa den som lagrats på amerikansk ek. Kommer inte långt efter... Macallan, var namnet!

Detta är icke whisky, detta är icke någon simpel dryck! Det är att få smaka på Guds egen himmel! Så känns det att sitta i en blomstersmyckad vagn, dragen av en yster häst över daggfriskt gräs, precis när morgonrodnaden långsamt sprider sig över himlen och själva livet vaknar och blir tydligare - när nattens mörker just viker för det spröda ljuset genom mjuka, svala slöjor av morgondimma! Det är Macallan, 18 år med tydliga influenser av härliga first fill-sherryfat!

När du förnimmer en skön symfoni av Mozarts violintoner i kombination med mjuk, finstämd filmmusik av John Barry, då är det riktig, Macallan du har i glaset - sedan länge lagrad i mörka fat i svala, gamla lagerbyggnader, och därefter tappade på stilfull butelj!

    * Glenfarclas I princip samtliga av dessa whiskies verkar vara av mycket hög klass. Oförfalskad, naturlig whisky och årgångarna 12, 21 och 25 med lagring på Oloroso-sherryfat. Spelar faktiskt i samma division som Macallan!

    * Johnnie Walker Green Label 15 YO. - Fusk! utropar någon, det är ingen single malt utan en blended malt. OK, men vi har aldrig sagt att det bara är single malts som räknas. Så det så! Och denna läckra whisky bygger ju på en synnerligen välbalanserad blandning av Linkwood, Caol Ila, Talisker, och Cragganmore. Och ingen komponent är yngre än 15 år! Märkligt nog slutade JW tillverka denna pärla… Men i nådens år, anno 2017, har man återupptagit tillverkningen! Härligt, konstaterar ett av Johnnie Walker Green Labels trogna fans (undertecknad)!  Vi hoppas innehållet är det samma och att endast pavan blivit kantigare och tjockare.

    * Caol Ila, 21 YO. En fantastisk (cask) nektar som mognat till en perfekt malt med anstrykning av rök, men som är så mild och så väl balanserad med neutral fatkaraktär att smaken närmar sig en nirvanaupplevelse...


Som seriös konsumentrådgivare vill vi också slå ett slag för alternativa inköpsplatser av goda drycker.

Den som av olika anledningar ej har möjlighet att själv ta sig ner till tyska gränshandlare som Calles eller Scandlines pråm, kan med fördel använda

Vinsajten

De har ett synnerligen stort sortiment av olika maltwhisky, lagrad rom, cognac, vin, etc, etc... Och till mycket trevliga priser!

Som transportör väljer du självklart

E-Box Delivery.

Ett transportalternativ som erbjuder mycket säker och personlig service! Också till bästa pris!


BSMWS linje


  Syttende mai 2013, whiskyprovning i Haga

Provning i Silfverbladska Palatset anno 2014
Ja, så här avspänt kan en provning i sköna månaden juni se ut å Kvigvallen i kanten av Brännö Gärde, alldeles nära vattnet å Brännö. Här kan kaptener, skutskeppare, Spykerägare, grefvar, baroner & någon ofrälse ur menigheten umgås utan att ett enda skott avlossas.

Notera att "rikslikaren" Dalwhinnie, 15 YO står mitt på bordet!

3 juni 2016
- Va, gör ni inget annat än provar whisky? Frågar vän av oordning...
- Nä, svarar vi i kör! Varför skulle vi trötta ut oss med andra onödiga verksamheter, nu när vi lämnat yrkeslivet bakom oss.


Skutskepparen, augusti, 2018
Så här ter sig hela laget i augusti 2018.

Isaksson nov 2021
Oj, nu är nästan 2021 slut.

  Kontakta någon av medlemmarna?

  Jan Fridén,

  Jan Isaksson,

  Jan Nyman,

  Jan Berner,

  Bo Silfverblad,

  Bert Eliasson, som uppskattar om du numera INTE faxar honom... Men en röksignal är aldrig fel, menar Byggare Bert!


  Kjell Stålbäck
  ,

  Brännö Superior Malt Whisky Society, Informationsdetaljen,

  Bästa sättet att söka all sorts kunskap! Även det som inte gäller whisky! Använd Google! En sökmotor nära dig...

  Hos Google kan du också öppna ett konto med e-post, en utmärkt kalenderfunktion och en mängd andra bra grejer. Stort lagringsutrymme i det s k "molnet"  för e-post och andra dokument. Och allt är helt gratis! Gratis e´ gott...
   


   Sajten är senast uppdaterad den 2021-10-20   BSMWS linje

   BSMWS i samarbete med

   kajor i oval

   samt

   Grönstedts        Jamaica         Sljivovica       Vodka      Calvados     Tequila      Gin     Öl     Vin     Spontana pimplare     Vatten
    
   Undrar ni också hur Internet fungerar? Här är en liten spricka i fasaden, så man kan se en del av själva Internetmaskineriet.
   Internetmaskineriet
    
   Och här är det rostiga brunnslocket som täcker nedgången till Internets kloaker... Där nere produceras t ex denna sajt! Där lagras också en del av den maltwhisky vi konsumerar på provningarna.
   Internets kloaker   BSMWS linje

   fridde web produktion

   fridde web production logga   Ansvarig utgivare:
   Fridéns familjevapen med portfölj och luva

   © BSMWS 2005 - 2021
   All rights reserved, all wrongs reversed!
   Musen